Studielån otillräckliga i lång utbildning

Allt fler studenter på långa utbildningar får slutföra studierna utan studielån. Sedan några år tillbaka är det nästan omöjligt att få dispens från regeln om studiemedel i maximalt tolv terminer. Det visar en undersökning som P3-programmet Front har gjort.

– Man har aldrig råd att göra någonting, jag har aldrig råd att säga nej till extrajobb. Jag tänker, hur ska jag kunna betala mina räkningar, hur ska jag ha råd att äta, jag borde plugga, men det går inte, för jag måste jobba, säger Ylva Brisman, som går sista året på veterinärprogrammet i Uppsala.

I hennes klass är det en tredjedel av studenterna som inte lägre får studielån.

Synnerliga skäl
Innan reglerna infördes 2001 kunde man få dispens efter tolv terminer om man gick en lång utbildning. Men nu krävs synnerliga skäl. Av de 485 personer som överklagade, fick bara 9 personer bifall.

– De anser att tillräckligt speciella skäl är om man till exempel varit med om en bilolycka och hamnat i rullstol. Men jag har ingen rullstol och därför får jag inga pengar, säger Ylva Brisman.

Det finns inga exakta siffror över hur många studenter som studerar utan studiemedel. Front har varit kontakt med kårordföranden och studievägledare vid Sveriges samtliga universitet och alla bekräftar bilden att fler och fler studenter på långa program slutför utbildningen utan studielån.

Var tredje utan lån mot slutet
Front har också gjort stickprov på en veterinärprogrammet och tre läkarprogram och i samtliga klasser är det ungefär en tredjedel som inte har något studiemedel mot slutet av utbildningen.

Men Lena Hallengren, minister för vuxnas lärande, har inga planer på att ändra reglerna eftersom hon tror att det skulle kosta för mycket pengar.

– Om vi skulle ha studiestödssystem som var uppbyggt kring att man också har många olika studieerfarenheter, så skulle det vara ett väldigt dyrt system, och inte riktigt hållbart, vare sig för samhället eller för den enskilde, säger Lena Hallengren.

Klara Israelsson
klara.israelsson@sr.se