Bedrägerier över gränserna ökar

Allt fler företag blir utsatta för internationella bedragare. Förfalskade bankutdrag som betalningsbevis vilseleder företagare som lurar företagarna att leverera kapitalvaror till kund i utlandet, men allt oftare uteblir betalningarna.

Den här typen av brott ökar för varje år och brottsligheten omsätter miljoner, säger Dick Malmlund säkerhetschef på Svensk Handel.

– Det har ju ökat väldigt de sista åren, eller det sista året, kan man säga. Allt talar för att det kommer att öka ännu mer. Ju fler transaktioner, ju mer affärer som görs upp via nätet, ju fler kommer att ge sig in i att försöka lura företagare, så att det finns inget som talar för att det här kommer att lösa sig självt. Företagarna måste bli mer vaksamma, säger Dick Malmlund.

Bedragarna finns ofta i England
De företagare som drabbats har handlat med kapitalvaror som guld, ur, dyra musikinstrument, datorer och mobiltelefoner. I första hand sker kontakten via internet. Betalningen sker i regel via falska bankutdrag eller kreditkort.

Bedragarna verkar ofta från England som troligen endast är ett transitland för transport till annat land.

Svenska Handel ser en ökning av dessa brott. Idag blir man kontaktad av upp till 15 drabbade företag i månaden. Det rör sig om flera hundra det senaste året, och brottsligheten omfattar miljonbelopp.

Christer är en av de drabbade företagarna. Han sålde datorer fram till 2002. Det var då han blev kontaktad av vad han trodde var ett stort engelskt företag.

– Jag fick då förfrågan, och sa till dem från början att i och med att det är en export vill jag ha betalt i förväg. Det var inga problem, berättar Christer.

Lovades betalning till kontot
Efter nära åtta veckors korrespondens per fax, e-post och telefon var det färdigförhandlat.

– Papper där jag med egna ögon kunde läsa att 1 960 000 var betalda, insatta på mitt konto.

Men pengarna kom aldrig in på kontot.

– De skyllde på det enda än det andra, och jag trodde fortfarande att det var riktigt.

När sedan Christer gjort polisanmälan och talat med svensk och engelsk polis, bestämde han sig för att ta saken i egna händer.

– Då hade jag nämligen köpt en flygbiljett för att åka över dit. Jag ville antingen ha varorna tillbaka eller pengarna, säger Christer.

Farliga individer
Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, avråder företagare att ta kontakt med bedragarna genom att åka till England. Att skipa rättvisa på egen hand är alldeles för farligt.

– Det är det värsta man kan göra. De här individerna är brottslingar på hög nivå. De hotar med fysiskt våld. Man har också sett vapen i de här sammanhangen. De personer jag känner till, de har kommit hem blixtsnabbt, kan jag säga, säger Dick Malmlund.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se