Tidigt sug efter sommarfestivaler

Festivalåret 2006 ser ut att bli ett otroligt bra år. Runt om i landet har försäljningen av biljetter till de olika festivalerna startat och chefen för Hultsfredsfestivalen, JP Bordahl, har aldrig upplevt en sådan försäljningsstart.

– Det är helt sjukt bra i år. Vi har aldrig upplevt något liknande tidigare. Vi hade en sanslös reaktion när vi släppte biljetterna, och sedan har det fortsatt att rulla på i en takt vi aldrig ens har varit i närheten av innan, säger JP Borndahl.

På mindre än en timme såldes 1 200 biljetter till Hultsfredsfestivalen, det är en ökning med 4600 procent jämfört med i fjol.

Hultsfred inget undantag
Men man märker inte bara av ett ökat tryck i Hultsfred, på många håll i landet ser det ut att bli ett bra festivalår. Biljettförsäljningen är i full gång.

Trenden bland festivalbesökare har förut varit att köpa sina biljetter i sista sekund, men nu verkar det ha vänt till det motsatta. En anledning kan vara att arrangörerna har satsat på att synas i nya områden, det tror i alla fall Jonas Hallberg, festivaldirektör för Arvikafestivalen.

– Vi har gjort annorlunda grejer, vi har gjort ganska stora undersökningar på internetforum, communities, till exempel, och försöker prata väldigt mycket med våra besökare och hitta vägar att göra det mer och mer interaktivt. Det känns som om vi känner våra besökare bättre i år, och det har nog givit resultat både i bokningarna och var vi syns, säger Jonas Hallberg.

Trögt år bäddade för förändring
Utan tvekan går kurvan uppåt för festivalarrangörerna. Jonas Hallberg tror att det finns en förklaring till det.

– Jag tror att många lärde sig rätt mycket under 2004 då det var rätt tufft. Jag tror att det är det som syns nu, säger han.

Om biljettförsäljningen håller i sig dröjer det enligt arrangörerna, inte länge innan de är slutsålda.

Theodor Arvidsson Kylin planerar att eventuellt besöka Arvikafestivalen, men tänker vänta med att köpa biljetter.

– Den ska vara bättre än Hultsfred. Och Franz Ferdinand ska komma dit.

När tänker du köpa biljetter i sådana fall?

– Jag vet inte. Jag har kompisar som har sagt att det går att köpa rätt nära inpå i sommar så att det inte är någon brådska. Men man vet ju aldrig, säger Theodor Arvidsson Kylin.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se