Priset på guld når nya höjder

Guldpriset ligger på rekordnivå just nu. Inte på 25 år har man fått betala så mycket för en troj ounce guld. I början av förra veckan var priset över 570 dollar, men föll tillbaka till 567 dollar i fredags. Intresset för att investera i guld är stort.

– Vi märker främst av det på att vi har ett ökat intresse från privatpersoner som ringer och vill investera eller sälja det man har.

– Man kanske har haft guld länge liggande i ett bankfack och vill sälja, eller så tror man på fortsatt uppgång och vill köpa, säger Emilie Nilsson, är vd på Guldcentralen.

Värd sin vikt i guld
Mr Goldfinger i Bond-filmen smugglade ju guld genom att bygga hela sin Rolls Royce i denna ädla metall, och med dagens guldpris och en vikt på 2,5 ton för bilen hade den kostat 382 765 000 kronor, om guldet var köpt hos Guldcentralen i fredags.

Och man får gå lång tillbaka i tiden, kanske inte till James Bonds 60-tal, men väl till tidigt 80-tal för att hitta motsvarande guldpriser som idag. Mars 1981 närmare bestämt.

Men ska man vara rättvis och räkna i reala termer motsvarar priset då naturligtvis ett mycket högre pris nu, kanske uppåt 1 500 eller 1 600 dollar per troj ounce, som är den internationella måttenheten.

100 gram säljer bäst
Översatt till svensk valuta blir priset idag för en guldtacka på 100 gram 15 888 kronor. Och just 100-gramstackan är den som säljer mest, enligt Emilie Nilsson, vd på Guldcentralen.

Att guldpriset har ökat så kraftigt förklaras främst med oron för stigande energikostnader och ovissheten kring den amerikanska dollarns utveckling.

I november 2003 gick guldpriset på världsmarknaden för första gången över 400 dollar per troj ounce, motsvarande 31 gram, och sedan har priset bara rusat rakt upp.

Spår fortsatt stegring
I januari 2004 var priset 420 dollar, i januari 2005 460 dollar och i januari 2006 500 dollar. I februari i år har det pendlat mellan 540 och 570 dollar och i fredags handlades guldet till 567 dollar per troj ounce.

– Vad vi kan se och det som skrivs i tidningarna ute i världen verkar det som att det ska hålla i sig.

Är det en säker placering?

– Ja, det skulle jag nog säga att det är, säger Emilie Nilsson, vd på Guldcentralen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se