Hälften vill ha pension före 65

Mer än hälften av svenskarna vill gå i pension före 65 års ålder, visar en ny undersökning från TCO. Förklaringen till att de vill sluta i förtid är, förutom hälsoskäl, också brister i arbetsmiljön. En sådan brist som många nämnde var dåliga datorkunskaper.
Utredaren på tjänstemannafacket TCO Anna-Stina Elfving lägger ansvaret på arbetsgivarna. –Det är den företagsinterna utbildningen som brister, säger hon. Delat ansvar Men Stefan Fölster, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv tycker att ansvaret är delat. –Många som närmar sig pensionsåldern funderar på om det är värt att investera i sin egen kunskap så nära pensioneringen. Likaså arbetsgivarna undrar om det är värt att satsa på en person som sannolikt går i tidig pension. Förbättra arbetsmiljön Men Svenskt Näringsliv och TCO är överens om att det är viktigt att göra nånting för att folk inte ska pensioneras för tidigt - bland annat för den väntande britsten på arbetskraft när de många 40-talisterna börjar gå i pension. TCOs recept är att arbetsgivarna måste förbättra arbetsmiljön och ändra attityden gentemot de äldre. Det håller Stefan Fölster till viss del med om. Men han anser också att regelsystemet måste ändras. Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv har lämnat ett föreslag till LO om en omställningsförsäkring, för att hjälpa dem som inte orkar med sitt nuvarande jobb. Lönebidrag för nytt arbete –Det får inte fungera så att man använder pengarna till en tidig pension. I stället ska det betala ett lönebidrag så att man kan komma in i ett nytt arbete hos en ny arbetsgivare, säger Stefan Fölster.
Johan Prane, Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".