Kapstaden mörklagd efter kärnkraftsfel

Afrikas enda kärnkraftverk som ligger två mil norr om Kapstaden har enligt Sydafrikas regering utsatts för sabotage. En av de två reaktorena står stilla, och stora delar av Kapstaden har varit mörklagt i mer än två veckor nu.

I december började problemen i kärnkraftverket Koeberg, två mil norr om Kapstaden, och samtidigt började ständiga elavbrott i hela Kapprovinsen. I förra veckan hittades felet, en lös bult i den stora rotorn till den ena reaktorn.

Dagen före lokalvalet i förra veckan, anklagade den ansvarige ministern, Alec Erwin, politiska krafter för att medvetet ha saboterat kärnkraftverket för att smutskasta ANC-regeringen.

Ministern backade
Den politiska oppositionen, fackföreningar och tekniker på Koeberg rasade mot anklagelsen, och visade på hur strikt säkerheten var och hur omöjligt det var att kasta in en bult utan att samtidigt brännas ihjäl.

Och nu i helgen, tog ministern tillbaka delar av sin anklagelse, och skyllde istället på den mänskliga faktorn.

Kärnkraftverket Koeberg togs i bruk 1990, sedan Sydafrika fått köpa bränslestavar från Frankrike. Detta var under apartheidtiden då omvärlden hade sanktioner mot Sydafrika. Men i en förhandlingslösning med Frankrike och USA, så gav Sydafrika Namibia sin självständighet, mot uranbränslet, enligt dåvarande utrikesministern.

Eftersatt underhåll
Men Koeberg har alltid varit kontroversiellt, som Afrikas enda kärnkraftverk, och många har haft misstankar om att Sydafrika parallellt utvecklade kärnvapen, vilket alltid har förnekats.

Men Koeberg har fortsatt vara kontroversiellt, och underhållet har blivit eftersatt eftersom ansvariga inte velat avsätta pengar, vilket också lett till att tekniker och experter slutat. Detta trots att kärnkraftverket ensamt försörjer en stor del av södra Sydafrika.

Den enda rotorn som kan ersätta den trasiga finns i Frankrike, men den är också Frankrikes enda reservrotor. Och i maj tar bränslet slut i den andra reaktorn, precis när vintern börjar i Sydafrikas största turistmagnet Kapstaden, och att ersätta bränslestavarna tar fler månader.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se