Segervittring får de borgerliga att stanna

Var tredje riksdagspolitiker inom det rödgröna trepartisamarbetet ställer inte upp i höstens val. Det framgår av Ekots enkät till alla riksdagspolitiker. Avhoppen är ovanligare i alla de borgerliga partierna. En av de borgerliga som ser fram emot valet är moderaten Catharina Elmsäter-Svärd.

Catharina Elmsäter-Svärd har suttit länge i riksdagen för moderaterna, men har inga tankar på att sluta nu.

– Jag har gjort ett misstag en gång i tiden. Det var när jag var lokalpolitiskt aktiv i Södertälje i många år. 1987 hoppade jag av och 1988 var det första gången det blev borgerligt styre i Södertälje. Så nu känner jag att nu är jag lite i samma situation igen. Jag tänker inte hoppa av nu, för nu känns det som chansen finns igen.

Hur skulle du beskriva stämningen i ditt parti nu jämfört med förra valet?

– Det som skiljer den här gången är att det finns en helt annan känsla av gemenskap med de andra borgerliga partierna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Moderaterna hade en hög andel avhopp inför det förra valet 2002, men i år har siffran gått ner betydligt. Totalt inom den borgerliga alliansen är det nu bara 18 procent som säger till Ekot att de inte ställer upp i valet.

På den motsatta sidan, inom det rödgröna trepartisamarbetet, är avhoppen betydligt fler. 31 procent, var tredje riksdagspolitiker alltså, avstår från att kandidera. Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna har alla en högre andel avhopp än något borgerligt parti.

Ovanlig bild inför valet
Så brukar det inte se ut i den svenska riksdagen, enligt forskning av bland annat statsvetaren Jörgen Hermansson i Uppsala. Avhoppen brukar vara vanligare bland borgerliga riksdagspolitiker än bland socialdemokrater.

Att det är annorlunda i år tror Hermansson kan bero på att opinionsmätningarna för första gången på länge tyder på att det blir en borgerlig valseger.

Folkpartisten Erik Ullenhag är en av de borgerliga som hoppas få styra Sverige själva i höst i stället för att säga nej till socialdemokraternas förslag.

– Jag är rätt trött på att skriva reservationer, vilket jag ägnat mig åt de här åren. Den möjlighet vi har att vinna regeringsmakten i höstens val gör att det känns väldigt spännande att kandidera, säger Erik Ullenhag.

Vill bli lokalpolitiker
En av de socialdemokrater som slutar är 52-åriga Ann-Marie Fagerström. Hon säger att hon slutar för att hon hoppas bli kommunalråd i Emmaboda.

– Lokalpolitik har jag sysslat med samtidigt som jag har varit riksdagsledamot. Jag tycker det är en spännande utmaning, säger hon.

Ska man tro på opinionssiffrorna är ju risken större än på länge att socialdemokraterna kan hamna i opposition. Vad spelar det för roll för ditt beslut att inte kandidera till riksdagen?

– Det är absolut inte avgörande.

Men nästan alla politiker tycker att sitta i majoritet är roligare än att sitta i oppositionen. Påverkar inte det dig alls?

– Det är klart att det påverkar mig. Men framförallt är det ju det att man vill vara i majoritet, man vill jobba i den andan, och man har en förhoppning, och jag tror att valutgången blir bra, säger Ann-Marie Fagerström. 

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se