Barnläkare: Sänk momsen på nyttig mat

Barnavårdscentralerna ska börja mäta BMI hos fyraåringar för att hitta barn som löper risk att bli feta. Professor Claude Marcus på Rikscentrum för barnfetma, vill också ha sänkt moms på nyttig mat.

– Jag tror att det är bra att man mäter barnens BMI, men det gör i sig inte att någon blir smalare. Det är diskussionen om måltids- och livsstilsvanor och informationen till föräldrarna om att det kan vara farligt på sikt som hjälper, säger Claude Marcus.

Vart femte barn överviktigt
Olika studier visar att övervikt bland barn ökar kraftigt. Omkring vart femte barn väger för mycket.

För att barnen inte ska få problem med hälsan och välbefinnandet, måste ökningen av övervikten hejdas.

Överläkarna på barnavårdscentralerna har bestämt att BVC ska mäta BMI, förhållandet mellan längd och vikt och även föräldrarnas längd och vikt, för att kartlägga vilka barn som är feta eller riskerar att bli det. Sedan börjar jobbet med att göra något åt det.

Bättre mat på dagis
Claude Marcus vill ha bättre kost både hemma, på dagis och skolorna.

– Jag tror att det är flera vägar man kan gå. Steg ett är fortfarande att om man ändrar på det man serverar på dagis, fritids och i skolan påverkar det också det man ger hemma. Om ribban är sådan där att man serverar glass och sötsaker är det svårt för föräldrar att säga nej till det hemma. Sedan tror jag också att man om samhället vill att vi ska äta nyttig mat måste man sänka momsen på grönsaker och fiberrik mat, säger Claude Marcus.

Hur mycket tror du momsen skulle behöva sänkas för att det skulle slå igenom på priset på bra mat?

– Jag tror att man skulle behöva sänka den med kanske tio procent. Det finns undersökningar som visar att sänkningar med tio procent påverkar folks köpvanor. Det är också en viktig symbolhandling för att samhället visar att det tar frågan på allvar, säger Claude Marcus vid Rikscentrum för barnfetma.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se