Utredning föreslår tandvård för 200 kronor

Det ska inte kosta mer än 200 kronor för en vuxen att gå till tandläkaren. Det framgår av tandvårdsutredningen som lämnades över till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson på måndagen.

Elisabet Hjärtell, verksamhetschef vid en folktandvårdsmottagning i Stockholm, tycker att delförslaget är bra men att det inte går tillräckligt långt.

– Att undersöka tänderna varje år är viktigt men det är också viktigt att laga tänderna. Om du inte har råd att laga tänderna så är det ingen idé att undersöka tänderna, säger Elisabet Gertell.

Det som tandvårdsutredningen föreslår är att ett så kallat tandhälsobesök var 18:e månad ska kosta 200 kronor för vuxna. Vad som ingår i ett sådant besök ska regleras i ett fempunktsprogram men i stort sett ska patienten kunna träffa både en tandhygenist och en tandläkare som exempelvis kan ta bort tandsten eller justera fyllningar.

Lagning av hål ingår inte
Om man däremot måste laga ett hål ingår det inte i de 200 kronorna. Men ett förslag om ett högkostnadsskydd för sådana dyrare ingrepp kommer den 30 juni.

Bakgrunden till förslaget är att undersökningar visar att 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige väljer bort tandläkarundersökningar för att de inte har råd. Sedan 1999, då priset på tandvård släpptes fritt, har priserna ökat kraftigt och färre gått till tandläkaren.

För staten kommer det att kosta 500 kronor i subvention för varje tandhälsobesök.

Räknar med fler besök
Tandvårdsutredningen räknar med att fler kommer att gå till tandläkaren, från dagens 60 procent till ungefär 85 procent, vilket ger en kostnad för staten på knappt två miljarder kronor per år.

Men vårdminister Ylva Johansson välkomnar förslagen och säger att det regeringen vill prioritera den här reformen.

– Hela diskussionen finns samlat i vårpropositionen och det finns ett ekonomiskt utrymme som vi kan välja att satsa på förbättrad tandvård och det vill vi göra, säger hon.

Om man prioriterar något brukar man få prioritera bort något annat.

– Ja, det finns ju tydliga alternativ i svensk politik. Vi kommer inte att prioritera stora skattesänkningar i vårt budgetalternativ, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se