Sjukförsäkring för småföretag ses över

Det ska bli lättare för småföretag att ta del av de bidrag som finns inom socialförsäkringssystemet som föräldrapeng och sjukförsäkring. Det vill näringsminister Thomas Östros, som ska tillsätta en översyn av försäkringssystemet.

– Socialförsäkringssystemen har inte setts över med företagarperspektiv. Det innebär att det är ett lapptäcke för företagen. Jag tycker vi borde kunna täppa till de håligheter som kan finnas, säger näringsminister Thomas Östros.

I den stenhårda kampen om väljarna ska varje grupp vinnas. Ett halvår före valet är småföretagarna i fokus för socialdemokraterna, som anordnade en konferens om småföretagande på måndagen.

Flörtar med företagarna 
Finansminister Pär Nuder sa att socialdemokraterna ska bli småföretagarnas parti. Ett led är en utredning om hur socialförsäkringssystemet med a-kassan och föräldrapengen är anpassat till småföretagarnas villkor.

Näringsminister Thomas Östros vill inte säga exakt hur stora företag som ska omfattas av översynen och inte heller vilka regler som ska ses över, men han säger att det till exempel kan handla om att driva företag och få a-kassa samtidigt.

Viktigare frågor
Svenskt Näringslivs vice ordförande Signhild Arnegård Hansen välkomnar översynen, men anser att det finns viktigare frågor som regeringen borde ägna sig åt.

– Jag tror inte att man kan förena att leva på socialförsäkringssystem och företagande i någon större utsträckning, men det finns gränsfall när man har möjligheten att ta ett uppdrag som företagare samtidigt som man har varit arbetslös. Jag tycker vi ska driva en arbetslinje och se hur vi kan stimulera att man kommer igång med företagandet, säger näringsminister Thomas Östros.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se