Protester mot Thailands premiärminister

I Thailand växer protesterna mot premiärministern Thaksin Shinawatra. Nu hotar också flera ledande fackledare att mana till strejk mot honom.

Det var bara ett år sedan Thakin Shinawatra vann en jordskredsseger, men nu växer gatuprotesterna mot Thailands premiärminister.

Flera fackledare säger att de tänker ansluta sig till kampanjen för att tvinga bort honom genom att utlysa strejker.

Korruption
Demonstranterna anklagar premiärministern, som också är en av Thailands rikaste affärsmän, för maktmissbruk och korruption.

Ilskan steg när det avslöjades att premiärministerns familj sålt sitt mobiltelefonföretag till ett bolag i Singapore, en affär på över femton miljarder kronor. Vinsten blev skattefri för Thaksins familj, och dessutom är en del thailändare arga över att mobiltelefonbolaget nu kontrolleras från utlandet.

Motstånd i städerna
Thaksins kritiker säger att han försöker dominera landets medier, domstolar och andra institutioner, medan anhängarna säger att hans affärstalang behövs för att få fart på Thailands ekonomi.

Motståndarna, de flersta tillhör medelklassen i städerna, tänker fortsätta med dagliga protester i Bangkok tills Thaksin avgår.

Själv säger premiärministern att han inte tänker vika sig för högljudda demonstranter. Han säger att det vore att svika de miljontals väljare som röstade på honom. Och särskilt på landsbygden är Thaksin fortsatt populär, hans ses som en förkämpe för Thailands fattiga.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se