Allians vill vinna norrländska röster

De fyra borgerliga partiledarna är just nu på turné i de norra delarna av landet. Inför valet gäller det att mobilisera och för landets borgerlighet ligger den verkliga utmaningen i Norrland.

På tisdagskvällen talade partiledarna till sina sympatisörer på en pub i Umeå.

– Vi är här för att vi vill vinna valet. Har vi inte Norrland med oss, så vinner vi inte. Vi är här med ett tydligt budskap: hela Sverige ska leva. Då är det viktigt att också ha en politik som gör att vi får nya jobb i Norrland, sa folkpartiledaren Lars Leijonborg till åhörarna.

Allians på bortaplan
Det är bortaplan när de borgerliga partiledarnas orangefärgade buss rullar längs Norrlandskusten. Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och senare Skellefteå och Luleå.

I alla städerna styr socialdemokraterna och i alla städerna är socialdemokraterna också större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Detta skall det bli ändring på, säger centerledaren Maud Olofsson, ångermanlänning, numera bosatt i Västerbotten.

– Norrlands stora utmaning och möjlighet ligger i att det är fler som vill starta och driva företag. Och kan man skapa goda förutsättningar med lägre kostnader, men också moderna och bra kommunikationer, då har ju Norrlands företagare en ljus framtid framöver, säger Maud Olofsson.

Få röstar moderat
Särskilt anmärkningvärda är moderaternas siffror i vissa Norrlandsstäder. I Örnsköldsvik och Skellefteå under sex procent i förra valet. I Umeå, så universitetsstad det är, åtta och en halv procent.

– Det är också därför vi väljer att åka till Norrland, både som allians också jag själv har rest väldigt mycket och försökt söka upp det som ligger oss väldigt nära om hjärtat. Jag har märkt att den nyfikenhet på moderaterna som jag känner i de södra delarna av Sverige, den finns också i Norrland, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Samling på puben
Utanför puben i Umeå står några politiska motståndare och protesterar mot villkoren för anställda på puben, men innanför dörren frodas entusiasmen. Ett halvår före valet är hög tid att mana på styrkorna.

– Ingenting är vunnet, även om mycket ser bra ut. Även om vi har tänt hoppet hos svenska folket om en förändring och faktiskt tydliggjort de skillnader som finns mellan ett samlat alternativ och en väldigt splittrad vänster, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se