Terroråtalad inför rätta i USA

Rättegången mot den enda person i USA som är åtalad för inblandning i 11 septemberattentaten 2001 har nu börjat. Zacarias Moussaoui har erkänt att han var i USA för att träna inför ett terroristdåd, men förnekar inblandning i 11 septemberdåden.

Rätten ska avgöra om han ska dömas till döden eller livstids fängelse.

När den franske medborgaren Zacarias Moussaoui ställde märkliga frågor till sin amerikanske flyginstruktör om hur man stänger av syrgasen i kabinen och hur man får planet att försvinna från radarn, blev flyginstruktören misstänksam och anmälde honom.

Greps i augusti 2001
Moussaoui greps i augusti 2001, en månad före 11 septemberattentaten.

Det är vad han sedan inte sa till polisen som nu kan komma att avgöra om han döms till döden eller inte.

Åklagaren menar att Moussaoui satt inne med information om att USA skulle angripas med hjälp av kapade plan, information som han höll tyst om.

Moussaoui själv har erkänt att han haft samröre med al-Qaida och att han tränade för att utföra en terrorattack i USA. Men han hävdar att inte hade något att göra med 11 septemberdåden.

Han skulle i stället utgöra en andra våg av attacker och planerade att störta ett plan in i Vita Huset.

Erkänt sig skyldig
Rättegången väntas pågå i mellan en och tre månader och eftersom Moussaoui redan har erkänt sig skyldig till planering av terrordåd, ska juryn nu inte avgöra om han är skyldig eller inte, utan vilket straff han ska få: livstid eller dödsstraff.

Åklagaren sa under sitt inledningsanförande att Moussaoui är lika skyldig till de nästan 3000 döda som om han hade suttit vid spakarna.

Hans försvarsadvokat å andra sidan vädjade till juryn att inte döma honom till döden eftersom det skulle göra honom till martyr, och att glorifieras som martyr har han inte förtjänat, sa hans försvarare.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se