Kvinnor ska lockas att ta över småföretag

Fler små och medelstora företag än någonsin står inför att byta ägare de närmaste åren när 1940-talsgenerationen går i pension. För att företag inte ska läggas ner och därmed arbetstillfällen ska försvinna så pågår nu flera projekt runt om i landet för att underlätta ägarskifte.

I Stockholms län satsar Almi företagspartner på att kvinnor ska ta över företag. Ingela Magnusson har redan ett företag men är en av dem som har intresserat sig för projektet.

– Dels tycker jag att det skulle vara intressant att pröva på egenföretagande i en kanske lite större form och kanske våga sig på detta med att även ha anställda, dels är jag nyfiken på att också byta bransch. Det är ju svårt att gå in och vara egenföretagare i en bransch som man inte känner till någonting om, säger hon

Utmaning att ha anställda
Bord och kartonger står huller om buller runt omkring Ingela Magnusson för företaget hon gör uppdrag för nu är mitt i en omorganisation, och det är då som hon som ekonomikonsult kommer in och säljer sina tjänster.

Men hennes svarta handväska vittnar om ett visst intresse för mode och mycket riktigt skulle hon vilja sadla om helt, till sko- och väskbranschen, men den stora utmaningen för henne skulle bli att ha anställda.

För var fjärde småföretag drivs av en 40-talist och det handlar om 50 000 småföretag med sammanlagt över 200 000 anställda som står inför ett generationsskifte, enligt Nuteks beräkningar.

Underlätta försäljning
För att underlätta för företagare som vill sälja sin rörelse att hitta köpare har bland andra statliga Almi företagspartner dragit igång projekt runt om i landet.

I Stockholm ser Gabriella Mast Weggeman som leder projektet på Almi företagspartner här en chans att få in kvinnor som företagsägare.

– Det pratas ju väldigt mycket i samhället i dag om att vi behöver fler som startar företag, men möjligheten att ta över företag, och fördelarna med det, talas det alldeles för lite om. Jag skulle önska att fler kvinnor såg den här möjligheten, att kvinnorna blev aktiva spelare när det gäller ägarskiftesfrågan, säger hon.

Hjälp i startskedet
Kvinnor som vill köpa ett företag ska i projektet få hjälp med att hitta säljare men också få hjälp med exempelvis värdering av företag och stöd i startskedet.

Men Leif Melin, som är professor på Internationella handelshögskolan i Jönköping, oroar sig inte för att generationsskiftet i sig ska behöva innebära nedläggningar och därmed minskad sysselsättning. Avgörande för en varaktig sysselsättning i företagen blir snarare att hitta rätt ägare.

– Vi har alltid haft ägarskiften, men det är en större koncentration nu de närmaste tio åren än vad det någonsin har varit. Dessutom är det naturligtvis så att vi behöver få en kompetenshöjning i många mindre företag så att de kan möte en ny typ av konkurrens. Då är det viktigt att vi får in människor som vill äga de här företagen som också kan driva dem vidare och möta nya utmaningar, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se