Rekord i nya virustyper mot datorer 2005

Förra året var det rekordmånga nya virustyper som attackerade datorer runt om i världen. Det visar en ny rapport från datasäkerhetsföretaget Symantec, som publiceras senare på tisdagen.

– Under hela året noterade vi nästan 22 000 nya virusmaskar och trojaner. Det kan man jämföra med 11 800 under 2004. Så var i princip en en fördubbling, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.  

Phishing härmar webbadress
Det handlar om virus och maskar och trojanska hästar, oskyldiga namn på livsfarliga angrepp på alla datorer runt om i världen, och alla kan drabbas.

En nymodighet kallas för phishing och går kort ut på att försöka härma en känd webbadress genom att lägga till eller dra ifrån en bokstav, som sökmotorn ändå inte bryr sig om, och på så sätt utge sig för att vara ens egen bank till exempel, men bakom döljer sig förslagen, storskalig och organiserad ekonomisk kriminalitet. 

Lämnar ut kreditkortsnummer
Många luras att lämna ut namn och kod till kreditkortet i tron att det är ens egen bank som vill ha uppgifterna. 

1,5 miljarder phishingförsök blockerades förra året av de säkerhetsprogram som finns.  

– Ta till exempel det här med kreditkortsnummer. Ifall man skulle vandra ner en mörk gata en sen kväll och någon kommer fram och ber att få se ditt kreditkort, inte slänger man fram plånboken då. Men på internet verkar det vara så att när man får ett mejl där det står att kreditkortsnumret behövs för att verifiera dina uppgifter, då slänger man fram kreditkortet och matar in uppgifterna, säger Per Hellqvist.  

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se