Ramqvist i Skandiarättegången idag

På tisdagen fortsätter rättegången mot Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson i Stockholms tingsrätt. Under förmiddagen ska Skandias tidigare styrelseordförande Lars Ramqvist vittna och ge sin bild av de skenande bonusutbetalningarna i Skandia.

Frågan handlar om vem som beslutade att ta bort beloppsbegränsningarna, ”taket” för bonusprogrammet Wealthbuilder, som resulterade i att Skandia för det här bonusprogrammet tvingades betala ut nästan en miljard kronor till ledande personer inom bolaget i USA och Storbritannien.

Bonusprogram
Mycket kretsar kring ett styrelsemöte den 23 januari år 2000 i Skandia. Tiden för Wealthbuilder hade då just gått ut. Styrelsen beslöt att programmet skulle få löpa vidare, men vem tog bort taket?

En styrelseledamot var den dåvarande vd:n Lars-Eric Petersson. När han hördes i tingsrätten för två veckor sedan, var minnesbilden av det här styrelsemötet denna:

– Taket upphörde ju i och med att programmet förlängdes, sa Lars-Eric Petersson.

Åklagaren: Det är fortfarande din uppfattning, är det någon annnan som har diskuterat den frågan vid det här styrelsemötet? Ja eller nej?

– Nej jag kan inte redogöra för vad andra tycker och tänker.

Åklagaren: Nej, men är det någon som har väckt frågan? Frågan är ju ganska enkelt ställd. Är det någon som har väckt frågan om det här takets existens eller icke-existens i samband med förlängningen?

– Inte med mig, sa Lars-Eric Petersson.

Ramqvist ska höras
Åklagaren hävdar att Petersson gick bakom ryggen på styrelsen och tog bort taket efter påtryckningar från USA och Storbritannien.

Under tisdagen ska åklagarens kanske starkaste vittnen höras; den tidigare styrelseordföranden Lars Ramqvist.

Lars Ramqvist hävdar att han inte kände till att taket försvann och därmed skulle ansvaret falla på vd:n, Lars-Eric Petersson.

Ramqvist slapp åtal
Lars Ramqvist slapp åtal för egen del. Överåklagare Christer van der Kwast konstaterade att Ramqvist varit grovt försumlig när bonusen rusade i höjden, men åklagaren kom också fram till att det inte gick att visa att Ramqvist medvetet skadat Skandia eller insett att han gjorde det.

Rättegången direktsänds på Ekots hemsida, sverigesradio.se/ekot, med start klockan 9.00.

Sören Granath
soren.granath@sr.se