Vd-lön kostar Vattenfall 155 miljoner

Vattenfalls vd Lars G Josefsson kommer att kosta bolaget runt 155 miljoner kronor efter elva års arbete i bolaget. Och det trots att bolaget håller sig till de regler för ersättningar som regeringen införde för några år sedan.

Dag Klackenberg är styrelseordförande i det statligt ägda Vattenfall.

– Det är ett stort belopp att betala 155 miljoner för elva års arbete, men det är också så att det ska täcka ersättning till Lars under 30 år, det är ju hans pension som är inräknad och de sociala avgifterna som har gått till staten, säger han.

Lönen höjdes
Förra veckan kunde Ekot berätta att LKAB:s vd Martin Ivert har ett pensionsavtal som kan ge honom 80 miljoner kronor under sex år.

Vattenfalls vd, Lars G Josefsson, har inte lika stor pension att se fram emot. Han kommer att ha kostat bolaget cirka 46 miljoner kronor fram tills han fyller 80 år.

Men efter att regeringen kom med sina nya riktlinjer för ersättningar i statligt ägda bolag, höjdes Lars G Josefssons lön med 30 procent och nu tjänar han mer än sju miljoner kronor om året.

”Reglerna följs”
Det gör att Lars G Josefsson med lön, sociala avgifter och pension kommer att ha kostat bolaget cirka 155 miljoner kronor efter elva års arbete, enligt Vattenfalls egna beräkningar. Om de sociala avgifterna, som ändå går tillbaks till staten, räknas bort, kostar han bolaget 120 miljoner kronor.

Men Dag Klackenberg säger att bolaget följer regeringens regler.

– Vi håller oss inom reglerna, både vad gäller lönenivå och lönekonstruktion och pensionskonstruktion, säger han.

Men när ni förändrade reglerna och tog bort bonusar så höjdes ju lönen, varför det?

– Den fasta lönen höjdes något, men alla bonusar togs bort, så att i själva verket sänktes lönen med nästan tre miljoner kronor om året i och med att vi gick över till fast lön.

”Avtalen gäller”
Näringsminister Thomas Östros var i förra veckan kritisk till LKAB-chefens pensionsavtal på 80 miljoner kronor under sex år. Så här kommenterar han Vattenfalls vd-lön.

– Det är klart att det är en mycket hög lön. Vd-ar i den typen av mycket stora bolag har väldigt höga löner. Det kan jag personligen tycka är alldeles för höga löner, men vi lever i en marknadsekonomi och det verkar väldigt svårt för ett av statens största bolag och ett av Sveriges största bolag att väsentligt avvika, säger näringsminister Thomas Östros.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Research Claes Keisu
claes.keisu@sr.se