Caroline Krook friad i tingsrätten

Biskopen i Stockholm, Caroline Krook , som åtalats för att ha vägrat lämna ut brev som präster skrivit till henne, friades på måndagen av Stockholms tingsrätt. I domen heter det bland annat att tingsrätten har förståelse för att Caroline Krook inte insåg att breven skulle komma att bedömas som allmänna handlingar. Brottet betraktas därför som ringa och hon frias.
Bakgrund 1999, innan svenska kyrkan lämnade staten, så fick en journalist stöd av kammarrätten att brev från omkring 350 präster i Stockholms stift var offentliga, och skulle lämnas ut. Personliga brev Caroline Krook ville ha personliga berättelser om arbetsförhållandena för att sammanställa i sin ämbetsberättelse. Prästerna uppmanades att skriva hem till henne eftersom hon trodde att de inte skulle bli offenliga då. Men enligt kammarrätten är breven offentliga och ska lämnas ut. Skickade tillbaka breven Biskop Caroline Krook hade då möjlighet att begära sekretess för känsliga delar. Detta innebar att texterna i breven skulle granskas. Något hon undvek genom att skicka tillbaka breven till prästerna. De brev som var anonyma förstörde hon. Stämd av JO Journalisten har alltså inte fått se breven. I tingsrätten var Caroline Krook stämd av justitieombudsmannen (JO) för tjänstefel eftersom hon inte följt kammarrättens beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".