Amerikansk delstat inför abortförbud

I USA inför nu en första delstat ett förbud mot aborter. Guvernören i South Dakota, Mike Rounds, skrev på måndagen under lagen.  Anhängarna av förbudet hoppas att beslutet i South Dakota ska leda till ett förbud mot abort i hela USA.

– Den största utmaningen för en samhälle är hur man behandlar de mest hjälplösa. De som är mot abort menar att ofödda barn är samhällets mest hjälplösa, och jag håller med dem, sa delstaten South Dakotas guvernör efter att han hade skrivit under en lag som i princip är ett totalförbud mot aborter.

Livshotande tillstånd undantag
Det enda undantaget när en kvinna kan få tillåtelse att genomgå en abort är om hennes liv står på spel.

Däremot får en kvinna inte göra abort om hon har blivit gravid efter en våldtäkt eller genom incest, då måste hon föda barnet.

Läkare flygs in
Även om det idag inte är förbjudet att göra abort i South Dakota är det i praktiken mycket svårt. I delstaten finns inte en enda läkare som utför aborter. En organisation som är för fri abort flyger varje vecka in läkare från en granndelstat för att utföra aborter.

Hoppas på förbud i hela USA
De som har drivit på abortförbudet i South Dakota gör ingen hemlighet av att de har ett långt större mål än bara den egna delstaten. De hoppas på ett förbud mot aborter i hela USA.

1973 slog USA:s Högsta Domstol i ett berömt fall kallat Roe versus Wade fast att aborter är tillåtna.

Behandlas i rättsinstanser
Med största sannolikhet kommer South Dakotas abortförbud nu att vandra genom rättsinstanserna, för att till slut hamna i Högsta Domstolen. HD är efter Bushs senaste domarutnämning mer konservativ än tidigare, och både abortmotståndare och abortförespråkare tror att ett abortförbud i USA för första gången sedan 1973 kan bli verklighet.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se