Rekordmånga nya virustyper

Förra året var det rekordmånga nya virustyper som attackerade datorer runt om i världen. Från drygt 11 000 år 2004 till nästan 22 000 år 2005  - det visar en ny rapport från datasäkerhetsföretaget Symantec, som publiceras senare under tisdagen.

Det är inte längre unga hackers som ligger bakom utan storskalig och organiserad ekonomisk brottslighet, som kan ställa till stor skada för den enskilde, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist till Ekot.

Det handlar om virus och maskar och trojanska hästar - oskyldiga namn på livsfarliga angrepp på alla datorer runt om i världen, och alla kan drabbas.

Och sammanställningen av angreppen för hela 2005 talar sitt tydliga språk, det var en fördubbling jämfört med 2004.

Det vanligaste angreppet kommer från lilla oskyldiga programmet CometCursor, som tycks vara särskilt anpassat för barn och unga som vill ändra till någon rolig symbol med muspekaren. Comet Cursor finns i fyra av 10 infekterade datorer, och den anses samla  information om dina surfvanor. 

Det finns dock mycket värre och ondsintare spionprogram som kan ställa till mycket stor skada:

En nymodighet kallas för phishing och går kort ut på att försöka härma en känd webadress genom att lägga till eller dra ifrån en bokstav, som sökmotorn ändå inte bryr sig om, och på så sätt utge sig för att vara från ens egen bank till exempel, men bakom döljer sig förslagen storskalig och organiserad ekonomisk kriminalitet.

Många luras att lämna ut namn och kod till kreditkortet i tron att det är ens egen bank som vill ha uppgifterna.

1,5 miljarder phishingförsök blockerades förra året av dom säkerhetsprogram som finns.

Var 119 e-post som skickades var ett phishingförsök. Nästan 8 miljoner phishingförsök per dag upptäcktes 2005.

Och hälften av all världens e-posttrafik bestod av spam, skräppost som också kan vara ett phishingförsök eller en spridning av en trojansk häst, etc.

Listan över angreppen på världens datorer och datoranvändare kan göras lång och frågan är om det finns några motmedel mot virus och maskar och trojaner: