Fremskrittspartiet rycker fram i Norge

I Norge är Fremskrittspartiet just nu det största partiet, enligt en opinionsmätning i Bergens Tidende. 32 procent av alla norrmän står bakom partiet. Det är bråken kring de danska Muhammedteckningarna som anses påverka det politiska landskapet också i Norge.

Är det Muhammedeffekten eller Siv Jensen-effekten det handlar om? Statsvetarna varnar för att dra för lågtgående slutsatser av en enda opinionsmätning, men trenden är tydlig ända sedan Fremskrittspartiet blev största oppositionsparti i Norge vid valet i höstas.

Muhammeduppståndelse
Framgångarna fortsätter under partiets nya stortingsledare Siv Jensen som i vår också väljs till partiordförande när veteranen Carl I Hagen lämnar politiken.

Var tredje väljare skulle alltså Siv Jensen ha bakom sig, och Fremskrittspartiet vara Norges största, medan socialdemokraten Jens Stoltenbergs röd-gröna regeringskoalition skulle förlora stort ifall det vore ett stortingsval.

Gissningen att uppståndelsen kring Jyllands-Postens Muhammedteckningar spelat in är rimlig. De publicerades ju också i Norge. Så snart den akuta faran för ambassader och norska medborgare tycktes över var både Siv Jensen och Carl I Hagen ute och förebrådde på olika vis regeringen för att vara för villig att gå i dialog med olika muslimska kretsar.

Höjer rösten
Sådan ”dialog är inte en statlig uppgift”, hette det bland annat. Statliga anslag bör dras in, rådsgrupper för kontakt mellan myndigheter och invandrare bör läggas ned, menar andra ledande framstegspartister.

Exemplet Dansk Folkeparti och Pia Kjaersgaards allt högre opinionssiffror i Danmark tycks inte lämna de hittills aningen måtfullare främlingsskeptikerna i Fremskrittspartiet någon ro. Nu höjer också de rösten, tydligen till många norrmänns förtjusning.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se