Fler fall av alkoholförgiftning bland unga

Alkoholförgiftning bland ungdomar mellan 15 och 26 år har ökat kraftigt de senaste tio åren enligt en Folkhälsorapport från Socialstyrelsen. Störst är ökningen bland tjejer. Enligt fältassistenten Conny Carlsson i Stockholm märks det att de unga dricker mer.

– Vi har ju fler besök på Maria Ungdom, som ligger i Stockholm. Vi märker också vid samtal med föräldrar, på föräldramöten på skolor och så att det dricks mer. Sedan märker vi det självklart bland ungarna, det är mer snack om det i parken, på gården, i skolan, i tunnelbanan och var vi än pratar med dem, säger Conny Carlsson.

Ökningen störst bland tjejer
Enligt folkhälsorapporten från Socialstyrelsen har antalet alkoholförgiftningar bland killar i åldern 15 till 24 år fördubblats. Hos tjejer är ökningen ännu större. Där har antalet akuta alkoholförgiftningar tredubblats.

– Säg att man har problem hemma eller något sådant, då tror man att alkohol löser det. Då tror jag att tjejer faller mer för grupptryck, säger Lotten Pontusson som snart fyller 15.

Hur svårt är det att få tag på alkohol?

– Det är inte så svårt. Det är mycket människor runt omkring som det är lätt att få tag på det genom, säger Julia Holmsäter, som är lika gammal.

Enligt Socialstyrelsen är det framför allt de unga som påverkas negativt av den ökade tillgängligheten på alkohol.

Efterlyser förebilder
För att minska ungas drickande efterlyser fältassistenten Conny Carlsson fler förebilder bland de vuxna. Han får medhåll av Alkoholforskaren Eckard Kulhorn, som inte tror att det räcker med informationskampanjer så länge de vuxna inte minskar sitt drickande.

– Ungdomarnas alkoholvanor präglas väldigt mycket av föräldrahemmet och föräldrarnas alkoholvanor och det finns ingen genväg här. Då måste svenska folket på frivillig väg dricka mindre.

Han får medhåll av Theo Östlund, som är 16 år.

– Jag tror att föräldrarna behöver ta större ansvar. När du väl fyller 16 kanske föräldrarna tycker att det är okej att han dricker.

Men det är det inte?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga, säger Theo Östlund.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se