V: "Det är fel på vd-lönerna"

Trots att statligt ägda Vattenfall följer reglerna för hur pensionsavtal och löneavtal ska skrivas för direktörer, kommer vd:n Lars G Josefsson att ha kostat bolaget 155 miljoner kronor efter elva år i företaget. Vänsterpartiets Lennart Beijer anser att det är fel på lönesättningen.

När det visade sig att chefen för LKAB kan kosta LKAB 80 miljoner kronor i pensioner var kritiken masiv, men i Vattenfalls fall är den ljummare.

Lennart Beijer sitter i näringsutskottet för vänsterpartiet.

– Det är fel på lönerna helt enkelt, både i de statliga och privata bolagen, därför att de ligger så pass högt. Och om man då följer vanliga pensionsreglementen så blir det väldigt stora belopp på kanske 10, 20 och kanske ännu längre perioder, säger Lennart Beijer.

Följer regler
Efter elva års arbete kommer Vattenfalls vd ha kostat företaget 155 miljoner kronor. Då är pension, lön och sociala avgifter inräknade.

Enligt Vattenfall följer bolaget statens regler för löner i statliga bolag. Lars G Josefsson fick lönen höjd med 30 procent när bonusarna försvann, men trots det blev det en lönesäkning jämfört med tidigare.

Kritiken återhållen
När LKAB-chefens pensionsavtal på 80 miljoner blev känt var kritiken masiv från politikerhåll, men när den gäller Vattenfall är den mer återhållen.

– Antagligen därför att LKAB:s vd-lön och regler sattes innan de nya statliga reglerna tillkom. I Vattenfalls fall så följer de säkert de reglementen vi har, men trots detta så blir alltså den sammanlagda pensionspengen alldeles för hög, säger Lennart Beijer.

Är det dåliga regler?

– Vi önskar oss ett system där ingen har orimligt höga löner, men hur uppnår man detta i det samhälle man lever i?

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se