Kvinna förlorade rätten till fryst embryo

Europadomstolen avgjorde på tisdagen ett principiellt intressant fall om vem som ska ha rätten till ett nerfryst embryo i samband med provrörsbefruktningar. En brittisk kvinna ville få rätten till embryot trots att hon separerat från sin sambo men enligt Europadomstolen krävs båda parters samtycke.

För Nathalie Evans var de sex frysta embryon som var resultatet av en provrörsbefruktning för fem år sedan hennes enda chans att få egna barn.

Provrörsbefruktningen genomfördes strax innan hennes äggstockar opererades bort på grund av cancer.

Separerade från sambon
Kort efteråt separerade hon och hennes sambo Howard Johnston. Han ville inte längre ta det ekonomiska eller känslomässiga ansvaret för ett gemensamt barn och begärde att embryona skulle förstöras.

Nathalie Evans har gått genom hela det engelska rättssystemet för att försöka få rätten att använda embryona och få ett barn. Hennes argument har varit att om hon hade blivit gravid den naturliga vägen hade hennes sambo inte kunnat kräva att graviditeten avbröts när de separerade.

Förlorade i alla instanser
Men hon förlorade i alla instanser eftersom brittisk lag säger att båda parters samtycke krävs vad gäller provrörsbefruktningar.

Till slut gick hon till Europadomstolen men där har hon nu också förlorat. I ett enhälligt utlåtande sade domstolen på tisdagen att det inte var ett brott mot Nathalie Evans mänskliga rättigheter att inte låta henne använda embryona mot före detta sambons vilja.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se