Pakistanska armén i strid med islamister

I Pakistan rasar sedan flera dagar hårda strider mellan regeringsstyrkor och misstänkta islamiska extremister. Minst 140 islamister ska ha dödats. Samtidigt förvärras den diplomatiska krisen med grannlandet Afghanistan med ömsesidiga beskyllningar länderna emellan.

Pakistan jagar två taliban-präster som man säger uppviglat till striderna som nu pågår nära afghanska gränsen. Det är de hårdaste striderna sedan det så kallade ”kriget mot terrorismen” började.

Våldsammast är det i ett område som kallas norra Waziristan. Pakistans regim säger att den slåss mot fundamentalister där som vill införa stränga muslimska sharialagar och som attackerar pakistanska armén.

Diplomatisk kris
Pakistanska militären anfaller med helikoptrar, utegångsförbud har införts i delar av regionen och tusentals invånare har flytt.

Samtidigt förvärras en diplomatisk kris mellan Pakistan och grannlandet Afghanistan.

Pakistans president Pervez Musharraf kritiserar i skarpa ordalag Afghanistans ledare Hamid Karzai, detta för att han anklagat Pakistan för att härbärgera Mullah Omar och andra talibaner.

”Ingen fristad för talibaner”
I en intervju med tv-bolaget CNN sa Musharraf att varken den enögde talibanledaren eller andra talibaner finns i Pakistan, och att Karzai inte verkar veta vad som pågår i hans eget land.

Afghanistan har till och med anklagat element inom pakistanska spiontjänsten för att fortfarande stödja talibanerna, något Pakistan förnekar.

Kabul har överlämnat en lista med namn, till och med med adresser och telefonnummer, på extremister som sägs leva öppet i Pakistan. Men Pakistan säger att listan inte stämmer, och att inga talibaner har fått en fristad i landet.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se