HD klassar GHB som narkotika – straffen blir hårda

Högsta domstolen fastställde på måndagen domen på sju års fängelse för två män från Göteborg för att ha sålt drogen GHB. Domen betyder att rättssystemet bestämt sig för att handel med GHB ska klassas som grovt narkotikabrott och att straffen därmed blir långa.
GHB kom på allvar till Sverige i början på 1990-talet. Framför allt har Göteborg drabbats, men också andra städer har haft problem med drogen. Recept på Internet GHB är väldigt lätt att göra, recept finns på Internet. Enkelt att göra alltså men också en drog som är extremt farlig enligt Erik Blomstrand, ställföreträdande chef på narkotikapolisen i Göteborg. – Drogen kan leda till att man dör eller blir plötsligt medvetslös. Eller blir otroligt aggressiv, säger han. Farligt som ecstasy Flera dödsfall har inträffat i Sverige efter GHB-bruk, och när högsta domstolen nu fastställer domen på sju års fängelse för de båda 25-åringarna är det just drogens farlighet man diskuterar. Domstolen klasssar GHB som minst lika farligt som ecstasy, men inte lika farligt som heroin. Eftersom man anser att GHB är så pass farligt blir 25-åringarnas tillverkning och försäljning klassat som grovt narkotikabrott, som ger mellan två och tio års fängelse. Och Erik Blomstrand på narkotikapolisen i Göteborg välkomnar Högsta domstolens dom och tror att det kan få en positiv effekt.
Fredrik Sperling, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".