Inlämnad revolverpipa inte Palmevapnet

Den revolverpipa som polisens Palmegrupp fick ta emot på måndagen, har inte använts vid mordet på Olof Palme. Det uppges från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som granskat pipan och inte ens behövde provskjuta med den.

Revolverpipan kan inte ha använts vid mordet, säger Tore Olsson på SKL.

– Vi har kommit fram till att den här pipan som nu har undersökts inte kan vara den pipa som använts för att skjuta kulorna som finns i Palmemordet.

Hur vet ni det?

-– Det har vi konstaterat genom att titta på bomdata från den här pipan. Någon provskjutning har alltså inte gjorts utan redan i det stadium när vi tittar på grunddata runt den här pipan så kunde vi säga att det inte överensstämmer, säger Tore Olsson.

Bomdata är uppgifter om bredd och antal upphöjningar, eller räfflor, som finns i ett vapens pipa.

Oreda i polishuset
På måndagen fick polisen ta emot revolverpipan, det var alltså inget helt vapen, och den sändes direkt till Statens kriminaltekniska laboratorium.

Revolverpipan uppges ha legat i polishuset i Stockholm i flera år. Enligt uppgift ska det ha varit dålig kontroll på vapen i polishuset. Beslagtagna vapen ska ha blandats med vapen som användes av polisens skytteförening.

En intern utredning ledde till att en person åtalades, men ingen ansvarig pekades ut. Justitiekanslern ska nu se över varför inte det skedde.

En polisman åtalas
Polisens egen inventering av vapenhanteringen leddes av Richard Sevelius.

– Jag har ingen uppgift om att det var något beslag som anträffades i vapenverkstaden. Däremot har det varit en sammanblandning mellan polisens skytteförenings vapen och vapenverkstadens vapen och det har anmälts till åklagare och där står en polisman under åtal, säger Richard Sevelius, biträdande länspolismästare i Stockholm.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se