Kampanj mot tvångsprostitution vid VM

Efter kritik från flera länder, däribland Sverige, om att handeln med kvinnor riskerar att öka i samband med fotbolls-VM i Tyskland i sommar inleddes på tisdagen en stor kampanj mot tvångsprostitution i Tyskland. Det är det tyska kvinnoförbundet som vill ge uppmärksamhet åt ett växande problem.

Kvinnoförbundet betonar att de inte är emot prostitution i sig utan vädjar istället till män som går till prostituerade att kontrollera att det inte sker under tvång.

– Det finns en rad tecken som man kan se, ifall kvinnan är tvångsprostituerad, säger Brunhilde Raisers, ordförande i paraplyorganisationen Deutschen Frauenrates med elva miljoner medlemmar.

– Om hon gör motstånd, ser rädd ut, inte har rätt att själv ta betalt utan hallicken som levererar henne vid hotellet, tar pengarna, då är det tydliga tecken.

Bordeller och förrättningsboxar
I kampanjen uppmanas männen då att försöka hjälpa kvinnan, att hon tar kontakt med polis eller sociala organisationer.

Inför fotbolls-VM i sommar finns beräkningar på att tusentals prostituerade kommer till Tyskland. Stora idrottsevenemang skapar en tillfällig sexmarknad. Nya bordeller har öppnats här i närheten av fotbollsarenor och så kallade förrättningsboxar har eller ska sättas upp på några orter, små garage där kunden kan köra in med sin bil och utföra sexakten i avskildhet.

I Tyskland där prostitution är helt legal och man anser att det är en servicenäring bland andra, men tyska myndigheter har fått skarp kritik från flera europeiska länder för det sätt som man nu förbereder sig inför VM.

Emot människohandel
Skarpast har kritiken varit från Sverige säger Brunhilde Raisers. På presskonferensen på tisdagen i Berlin, tog samtliga som står bakom kampanjen, polis, socialarbetare och tyska fotbollförbundet avstånd från den svenska modellen. Flera gånger betonade de att de är inte emot prostitution, utan människohandel och att det går att skilja det ena från det andra.

Och skillnaden i inställning länderrna emellan illustrerar kanske Brunhilde Raisers svar på min fråga, vad hon tyckt om hennes son gick till en prostituerad.

– Jag skulle fråga hur han behandlar henne. Resten är en privatsak, det är upp till honom.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se