Trädgårdsintresse föder växande bransch

Förra året ökade hushållens totala konsumtion av varor och tjänster med 2,4 procent. Det visar statistik fråm Statistiska centralbyrånFramför allt är det utgifterna för möbler, hushållsartiklar samt fritid och underhållning som stigit.  Under fritid och underhållning faller bland annat trädgårdsarbete.

Förra året la dom och svenska folket ner nästan 9,3 miljarder kronor på blommor, trädgårdsväxter och jord vilket med inflationen borträknad är en ökning med drygt fyra procent jämfört med året innan.

Tittar man fem år tillbaka har utgifterna inom det här segmentet ökat med 25 procent visar siffror från SCB.

En trend
På marknaden har man givetvis också märkt av trenden. Weibull Trädgård som är sveriges största återförsäljare av trädgårdprodukter hade förra året en tillväxtökning med nio procent och Weibull Trädgård vd Stefan Sjöstrand tror att trenden kommer hålla i sig:

Trädgårsbranschen framgångsrik
Att trädgårdsbranschen är framgångsrik märks även på föreningslivet. I en tid när dom flesta föreningar tappar medlemmar blomstrar Riksförbundet svensk trädgård. Dom senaste sju åren har medelmsantalet ökat med mellan fem och tio procent varje år, för att idag ligga på nästan 30.000 medlemmar.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se