Båtkörkort och båtregister nästa år

Från och med nästa år ska det bli strängare regler för fritidsbåtar. Regeringen vill både införa körkort på sjön och ett obligatoriskt båtregister, säger Ulrica Messing.

– Jag vill att människor ska åka båt. Vi har höga ambitioner när det gäller vägtrafiken och vi har på samma sätt höga ambitioner för båttrafiken. Jag har inget emot stora och snabba båtar, men jag vill att man ska ha utbildning för att kunna hantera dem, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Småbåtar undantas
Exakt vad som ska räknas som en stor och snabb båt kan Ulrica Messing inte säga. Bestämmelserna är inte färdigförhandlade ännu. Hon jämför med kravet på förarbevis för skotrar.

– Det är inte min tanke och jag har inte sökt stöd för att införa förarbevis på små båtar med tre eller sju hästkrafters motor. Eftersom båtarna, precis som skotrarna, blir både snabbare och större, får man fundera över i vilket läge det är rimligt att säga att båten är så stor och så tung att man kan jämföra den med den princip vi hade när vi införde förarbevis för skoter, säger Messing.

Det kommer dock inte att gälla roddbåtar med små utombordare, enligt Ulrica Messing.

Register för större båtar
Regeringen vill också ha ett obligatoriskt båtregister för fritidsbåtar från en viss storlek. För att administrera registret kommer staten att ta ut en avgift av båtägarna, men detaljerna om båtstorlek eller hur stor avgiften blir är inte klara än.

Det här är bestämmelser som varit på gång i flera år. Många båtägare har varit oroade för att ett båtregister skulle vara både en förutsättning och ett första steg mot en beskattning av fritidsbåtar.

Ingen båtskatt
Ulrica Messing säger att det inte är aktuellt med någon skatt på fritidsbåtar, utan det hon är ute efter är att fler båtstölder ska bli uppklarade.

– När man får en bil stulen klaras nästan 90 procent av brotten upp tack vare att man har ett register där man kan spåra fordonet. När man tittar på båtar som blir stulna är det bara 25 procent som klaras upp och där har vi inget register, säger infrastrukturminister Ulrica Messing

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se