Tsartiden mode på rysk antikmässa

Möbler och konst från den gamla tsartiden har blivit högsta mode bland den välbärgade medelklassen i Moskva. Nu kastas nötta sovjetiska inventarier ut. Årets antikmässa blev en stor publiksuccé.

– Vi har konst från slutet på 1800-talet och början på 1900-talet, se här till exempel ett verk av Fjodor Matvejev som man annars bara hittar på elitmuséer, säger Sergej Michajlovitj.

I vanliga fall har han en konstaffär i Sankt Petersburg men nu medverkar han i den gigantiska antikmässan.

Förrevolutionärt säljer
Det är inte bara hos svenska auktionsfirmor som antikviteter från det förrevolutionära Ryssland är högsta mode. David Guadze och hans hustru Jekaterina hör till de tusentals besökarna.

– Vi är intresserade av skulptur och möbler, mindre av ikoner eftersom de ofta är förfalskade, säger David Guadze.

Kanske ska de köpa något men mest titta.

– De flesta som köper något är de så kallade nya ryssarna, det vill säga de nyrika, säger Natalija Spivak som säljer saker i jugendstil.

Kontrasterna lockar
De nyrika vill ha fina ting från adliga eller borgerliga salonger som kontrast mot de enkla sovjetiska miljöer där de vuxit upp. Men långt ifrån alla söker inredningsföremål för sina egna hem.

– Jag är i första hand intresserad av att investera mina pengar, säger Ivan Dolgov som i vanliga fall håller på med bilaffärer.

Men här på antikmässan blir han bara förvirrad.

– Priserna verkar obegripliga, en tavla som köps upp för 1000 rubel i en landsortsstad säljs här för 10 000 dollar, säger han.

Pengarna räcker inte
Så han avvaktar med investeringar. Det gör också den gamla pensionären Ljudmila Novika, men av helt andra skäl.

– Jag älskar konst, men det som jag skulle vilja köpa är alldeles för dyrt, säger hon, och hänvisar till sin ynkliga pension.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjöström@sr.se