EU-länder uppmanas spara energi

På onsdagen presenterar EU sin grönbok om EU:s framtida energipolitik. EU-kommissionen väntas uppmana EU-länderna att spara energi och utveckla alternativa energikällor.

Dokumentet inväntas med stort intresse efter gaskrisen i vintas då Ryssland tillfälligt stängde av gasleveranserna till Ukraina.

– En säker tillgång på energi till överkomliga priser kan inte längre tas för given. Därför måste EU skapa en gemensam energipolitik. Det sa Andris Piebalgs, kommissionär med ansvar för energifrågor, när han talade om Europas framtida energiförsörjning på tisdagskvällen.

Efter gaskrisen i vintras är detta en av de mest brännande frågorna på EU:s dagordning.

Grönbok presenteras
EU- kommissionens grönbok om hur Europa kan hjälpa sig självt ur en hotande energikris kommer att presenteras i Bryssel under onsdagen.

En mycket stor del av EU:s energibehov täcks av naturgas från bland annat Ryssland och Norge.

EU försöker nu få Norge att leverera mer naturgas och EU-kommissionen föreslår också att det ska byggas ledningar för flytande naturgas från området kring Kaspiska havet och från Nordafrika.

Alternativ energi
EU-länderna uppmanas också spara energi för minska sin konsumtion och att satsa mer på alternativa energikällor.

EU-kommissionen försöker också skynda på framväxten av en öppen europeisk energimarknad för el och gas. Idag domineras marknaden av stora nationella kraftbolag och de små energiföretagen har svårt att göra sig gällande.

Oron för hur Europa ska klara sin framtida energiförsörjning är särskilt stor i de nya EU-länderna i östra Europa.

De är nästan helt beroende av olja och naturgas från Ryssland. Efter gaskrisen i vintras har de särskilt stora förhoppningar på en gemensam europeisk energipolitik.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se