USA-ambassadör varnar för storkrig i Irak

USA:s ambassadör i Irak varnar nu för att situationen i Irak kan urarta till ett storkrig som kan drabba hela Mellanöstern.Snart tre år efter det att den USA-ledda koalitionen invaderade Irak säger USA:s ambassadör att man har ”öppnat Pandoras ask”.

Det är i en intervju i tidningen Los Angeles Times som USA:s Irakambassadör varnar för ett storkrig. Han är den högst uppsatte inom Bushadministrationen hittills, att så öppet utmåla situationen i Irak som ett tillstånd av kaos och upptrappat våld.

Ambassadör Zalmay Khalilzad menar att man när man störtade Saddam Hussein öppnade Pandoras ask och släppte ut sekteristiskt och etniskt våld - som nu riskerar att sprida sig.

Risk för storkrig
Ambassadören säger i intervjun att det finns stora risker att hela regionen kommer dras in i ett storkrig, där flera arabländer skulle stödja sunnimuslimerna, medan Iran skulle stödja shiiterna. Khalilzad menar att det skulle kunna få långt värre konsekvenser än kriget mellan Iran och Irak på 80-talet, ett krig som kostade över en miljon människor livet.

Uttalandena ifrån USA:s ambassadör i Irak motsäger helt den positiva bild av Irak som USA:s högste militär, Peter Pace, gav i helgen när han intervjuades i ett av de ledande nyhetsprogrammen.

Pace sa då att utvecklingen i Irak går mycket, mycket bra, ett uttalande som fick många här i USA att höja på ögonbrynen.

Diskussioner om Iraksoldater
De här två totalt olika bilderna kommer samma vecka som den amerikanska militärledningen ska träffa president George Bush för att diskutera hur stor trupp USA ska ha i Irak framöver. Tidigare har militären sagt att man redan nästa år kan minska antalet soldater från dagens 130 000 till 100 000.

Nu menar flera militärer däremot att en sådan minskning inte är särskilt realistisk.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se