Karin Pilsäter återupptar arbetet

Uppdaterad 10:55
Folkpartiets riksdagsledamot Karin Pilsäter återupptar sitt arbete i riksdagen och som partiets ekonomiske talesperson. Hon lämnade alla politiska uppdrag i mitten av februari för en tids time-out efter att ha åkt fast för rattfylleri.

Hon stoppades i en poliskontroll söder om Stockholm med 0,3 promille alkohol i blodet.

Karin Pilsäter har nu kommit fram till att hon kan fortsätta sitt uppdrag som politiker.

– Jag hade druckit en fyra-fem glas vin kvällen innan. Problemet var att det var för sent och jag hade ätit för lite. Jag kände inte till att kroppen reagerar olika i olika sammanhang och att man måste ha mycket större marginaler än vad jag förstod att man måste ha. Jag gjorde en mycket allvarlig felbedömning och jag är verkligen ledsen för det, säger Karin Pilsäter.

När sådant här händer kommer frågor om personen har problem. Har du problem med alkohol?

– Jag har haft all anledning att gå till botten med hela min livssituation och jag har inte alkoholproblem. Jag gjorde en mycket allvarlig felbedömning.

Hur förändrar du ditt liv nu för att undvika att en sådan här situation uppstår igen?

– Dels kan jag känna mig helt säker och försäkra alla andra om att just det här inte kommer att hända igen. Jag kommer att se till att jag har glasklara kilometer till marginaler. Jag kommer också, för att alla ska känna sig riktigt säkra, installera någon form av blåsare till min bil.

Folkpartiet har väldigt strikta krav när det gäller alkohol och bilkörning. Man ska genomgå något program. Kommer du att göra det?

– Jag står helt och hållet bakom folkpartiets förslag på det här området. De här programmen finns inte idag så jag har försökt sätta ihop ett åt mig själv. Jag har professionellt samtalsstöd och jag har kontakter via företagshälsovården.

Hur påverkas din politiska position av det här?

– Jag har, efter moget övervägande, kommit fram till att jag kan ha förtroende för mig själv, därför kan jag också be om fortsatt förtroende från andra människor. Jag känner ett väldigt starkt stöd och förtroende från mitt parti och mina partikamrater. Jag har fått mycket stöd från mina väljare och partiets ledning, säger Karin Pilsäter, riksdagsledamot och ekonomisk talesman för folkpartiet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se