Gruvtolvan kräver att vd-löner omförhandlas

Fackföreningen Gruvtolvan i Kiruna kräver att fler statliga toppchefers förmåner ska omförhandlas. Flera höga direktörslöner har uppmärksammats i de statliga bolagen som LKAB och Vattenfall.

– Nu måste man sätta sig ner från regeringshåll och titta över de här regelverken som gör det möjligt för vd:ar att få sådana summor, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.

Pensionsavtal synas
Efter att LKAB:s vd Martin Iverts pensionsavtal uppmärksammades för att han får 80 miljoner för sex års arbete, så reagerade staten och vill nu diskutera en omförhandling av avtalet.

Kort därefter riktades ljuset mot statligt ägda Vattenfall, där vd:n Lars G Josefsson har ett avtal som efter elva år i företaget kostar bolaget 155 miljoner kronor.

I den ersättningen finns tidigare bonusersättningar och kommande pensionsavtal enligt dåvarande och gällande avtal.

Skapar misstroende
Fackförbundet Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö i Kirunas anser att de allt högre direktörslönerna skapar ett misstroende bland hans medlemmar.

– Förtroendet far i botten direkt, säger han.

Vad som är en rimlig ersättning för en vd är inte lätt att svara på, säger Hans de Geer professor i företagsetik, medan en del av chefslönerna är svårare att försvara.

– Den som slutar eller mycket pengar till den som har slutat tycker jag är svårare att försvara, säger Hans de Geer.

Högre krav kan ställas
Han anser att man kan ställa höga krav på ett statligt bolag.

– Det är inte bra att de statliga bolagen inte går före och är goda exempel på att hålla igen löneutvecklingen, där man inte kan visa på att det finns ett tydligt samband mellan vad personen bidrar med och hans lön. Det är rimligt ur ett slags politiskt perspektiv att vinsterna tillfaller statskassan och inte en enskild direktör, säger Hans de Geer, professor i företagsetik.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se