Braun hörs om avskedandet av Petersson

På onsdagen hörs Skandias andra ordförande under de stormiga åren för bonusskandalerna i tingsrätten. Åklagaren har kallat Bengt Braun till förhör mot den åtalade förre vd:n Lars-Eric Petersson.

Bengt Braun var vice ordförande under 1999 och år 2000, den period som åtalet gäller.

Lars Ramqvist var ordförande, men avgick efter den stormiga bolagsstämman i Globen i april 2003, då Braun efterträdde honom.

Sparkade Petersson
Braun gav Lars-Eric Petersson sparken på kvällen efter stämman, trots att Petersson lovade aktieägarna på stämman att jobba resten av året för bara en krona i ersättning.

Det var en het stol Braun tog över. Redan när advokat Otto Rydbeck la fram sin granskningsrapport i december 2003 avgick han som en direkt följd av rapporten.

Ändrade i bokslutet
Bengt Braun har pekats ut som den som är ansvarig för ändringen i texten i bokslutet för år 2000, när utfallet av de olika bonusprogrammen skulle redovisas.

Texten ändrades från att ha varit att programmet kostat 800 miljoner kronor till att ha kostat betydande belopp.

Om detta kommer han att höras i tingsrätten på onsdagen, som stöd för åklagarens åtal mot förre vd:n Lars-Eric Petersson, som anklagas för att ha gått förbi styrelsen och lyft taket i ett bonusprogram.

Försvaret kommer att trycka hårt på att styrelsen känt till vad som skett och att det stora utfallet från bonusprogrammen på sammanlagt 963 miljoner, knappats kan skyllas på vd:n.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se