Förhöjd beredskap i indisk stad

I Indien är polisen i förhöjd beredskap efter tisdagens sprängattentat mot en av hinduismens heligaste platser. 23 människor dödades och 68 skadades.

Polisen misstänker att det var muslimska extremister som utlöste två bomber i hinduismens heligaste stad, Varanasi. Hinduiska grupper har utlyst en landsomfattande strejk i protest.

Bara i Varanasi är nu över 3 000 poliser, däribland kravallpoliser, i beredskap för att stoppa eventuella upplopp.

Explosion under kvällsbönen
En av bomberna exploderade i ett berömt hindutempel när kvällsbönen pågick. En annan bomb exploderade i stadens järnvägsstation. Som vanligt vid liknande händelser faller misstankarna på islamistiska grupper med koppling till omtvistade Kashmir-provinsen.

Polisen säger att man skjutit tre misstänkta terrorister, två i New Delhi och en i staden Lucknow. De ska ha varit medlemmar i förbjudna gruppen Lashkar-e-Taiba, men det är fortfarande oklart om de hade direkt koppling till bombdåden i Varanasi.

Uppmaning till lugn
Överlag lever Indiens hinduer och muslimer fredligt sida vid sida, men ibland blossar konflikter upp.

Premiärminister Manmohan Singh och andra ledare i Indien uppmanar i dag till lugn för att försöka avstyra hämndaktioner och mer våld mellan hinduer och muslimer. Och än så länge verkar befolkningen hörsamma denna vädjan.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se