18 bakbundna döda män funna i Bagdad

Uppdaterad 11:47
Kropparna av 23 strypta eller skjutna människor har hittats i Iraks huvudstad Bagdad. 18 av de upptäcktes i en minibuss i stadens västra sunnimuslimska delar.

Det var en amerikansk militärpatrull som upptäckte den stillastående bussen på vägen mellan två sunnimuslimska stadsdelar i Bagdad. När de granskade bussen närmare fann de därinne 18 döda bakbundna män med ögonbindlar.

Hade blivit hängda
Männen hade uppenbarligen blivit hängda men två hade också skottskador. Den irakiska polisen rapporterar att fyra hängda män, också de bakbundna, har hittats på ett fält i staden östra delar och en skjuten man låg utanför en butik i staden.

Efter attacken mot den gyllene moskén i Samarra har våldet mellan sunni- och shiamuslimer trappats upp i Irak. Sunni-rebeller ger sig på shiamål för att skapa oro i landet. Och sunniterna anklagar det shiamuslimiska styret i landet för att skicka ut mordpatruller som tar livet av sunniter.

Fängslas och torteras
De utländska trupperna i landet har också upptäckt fängelser, kontrollerade av inrikesministeriet, där sunnimuslimer hålls fängslade och torteras.

Ännu har inte identiteten fastställts på de döda som nu har upptäckts. Men den irakiska polisen befarar att om det visar sig att de döda i bussen är till exempel bara shiamuslimer eller bara sunnimuslimer så kan det utlösa blodiga motreaktioner.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se