Regeringsmål att halvera sjukfrånvaron på fem år

Socialförsäkringsminister Ingela Thalèn och socialminister Lars Engqvist är överens om att sätta upp ett gemensamt mål om att minska sjukfrånvaron till hälften. Det sa de båda ministrarna vid en pressträff på måndagsförmiddagen.
Halverad sjukfrånvaro på fem år, och detta utan att antalet förtidspensionärer ökar. Det är regeringens mål, ett mål som Ingela Thalen och Lars Engqvist nu försöker få med facken och arbetsgivarna på. –Det är viktigt att arbetsgivarna får vara med och diskutera detta så att de känner att det är realistiskt, säger Lars Engqvist. Inte med i vårbudgeten Det är också en av anledningarna till att ett mål om sjukfrånvaron inte kom med i vårbudgeten. Men nu hoppas ministrarna att det uttalade målet ska finnas med i höstens budget. Men att lösa sjukfrånvaron är ett komplicerat problem. Just nu pågår samtal mellan arbetsgivare, fack och regeringen som ska mynna ut i en handlingsplan med åtgärder för ökad hälsa. Och det handlar ju enkelt sagt om förhandlingar mellan de tre: Hur mycket ska regeringen stå för, hur mycket ska arbetsgivaren stå för och hur mycket ska den enskilde stå för? Arbetsgivarna välkomnar Ulla Britt Frejdin-Hällkvist, som är arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs representant i trepartssamtalen välkomnar att ministrarna lanserar målet om en halverad sjukfrånvaro på fem år. –Vi är intresserade av att vara med och diskutera formerna för detta, säger hon.
Mari Forssblad, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".