Finanschef vittande i Enronrättegång

I USA fortsätter rättegången om Enron-skandalen. Det väldiga börsbolaget friserade sina siffror för att dölja miljardstora skulder. På tisdagskvällen vittnade Enrons före detta finanschef.

I Enronrättegången i Houston, Texas, vittnade på tisdagskvällen Enrons före detta finanschef mot sina två förra chefer.

Han sa bland annat att båda cheferna - och hela Enrons styrelse - varit med och fattat beslut om olagliga metoder att dölja bolagets underskott:

Sjätte veckan
Den rättegång som beskrivs som den största någonsin mot ett korrupt bolag, är nu inne på sin sjätte vecka i domstolen i Houston i Texas. Och på tisdagskvällen var det ett av åklagarsidans viktigaste vittnen som tog plats i vittnesbåset – Enrons förre finanschef Andrew Fastow.

Fastow har kallats hjärnan bakom Enronskandalen, den unge, påhittige och charmige ekonomen som kom och förändrade bolaget. Fastow har redan erkänt sig skyldig till brott och har gjort upp om ett relativt lindigt straff, 10 års fängelse, mot att han nu vittnar mot sina förra chefer.

Bedrägeriåtal
De två cheferna Kenneth Lay och Jeffrey Skillings är åtalade för bland annat bedrägeri. De anses ha blåst upp vinsten för bolaget för att på det sättet driva upp aktiekursen och därmed öka sin egen bonus. Båda hävdar att de är oskyldiga.

I rätten sa Andrew Fastow att både Skilling och Lay var medvetna om att bolaget begick ett brott när de dolde Enrons förluster, men att de ändå godkände metoderna.

Ifrågasatt trovärdighet
Försvaret har ifrågasatt Fastows trovärdighet. Han har redan gjort upp med åklagaren och han tjänade själv nästan en halv miljard kronor på Enrons olagliga affärer.

Ytterliggare en högt uppsatt chef, Enrons förre redovisningschef, väntas senare vittna mot Skilling och Lay. De båda toppcheferna riskerar hundraåriga fängelsestraff och böter på över 100 miljoner kronor.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se