Nya lagar för ökad jämställdhet i Spanien

I Spanien föreslår den socialistiska regeringen att de ojämlika förhållandena mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden skulle kunna lösas med positiv diskriminering för kvinnor.  Regeringen har tillsammans med fackförbunden inlett arbetet för en ny jämställdhetslag.

Premiärminister Zapatero går åter i spetsen för radikala förändringar. Han har tidigare drivit fram en lag mot kvinnovåld. För homosexuella har han fått igenom både äktenskap och rätten till adoption. Lagändringar som har väckt starka reaktioner bland de konservativa i det katolska Spanien.

Zapatero säger sig själv vara feminist. Hans regering består till hälften av kvinnliga ministrar. Nu vill han justera de ojämlika förhållandena på den spanska arbetsmarknaden.

Jämställdhet ska vara en del i kollektivavtalen i företag med mer än 250 anställda. Positiv diskriminering av kvinnor kan vara en lösning, anser regeringen.

Den spanska arbetsgivarföreningen har genast sparkat bakut och värjer sig mot tvingande jämställdhetsåtgärder. För om de inte genomförs skulle företagen riskera böter på uppemot en miljon kronor.

Den socialistiska regeringen vill också införa rätten till pappaledighet i tio dagar och åtgärder mot sexuella trakasserier.

Enligt officiell statistik tjänar spanska kvinnor 40 procent mindre än män. Hon arbetar oftast deltid om hon alls arbetar.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se