Braun delar Ramqvists bild i Skandiarättegång

Idag har Skandias ordförande nummer två under dom turbulenta åren hörts i den pågående rättegången. Det var Bengt Braun som kallats till förhör, hans att i Skandias styrelse mellan 1989 och 2001, han var även vice ordförande och sedan ordförande under en kort period 2003. Braun bekräftade det som Lars Ramqvist sa igår.

Bengt Braun var den som sparkade Lars-Eric Petersson direkt efter bolagsstämman 2003, men han lämnade uppdraget efter advokat Otto Rydbecks utredning om skandalerna i Skandia.

Idag berkräftade Bengt Braun det som Lars Ramqvist sa igår, i frågan om vad en förlängning av bonusavtalen innebar. Oförändrade villkor och taket kvar.

Även Braun sa nu att det handlade om 300 nya miljoner som sköts till för att täcka den period från 1 januari till 15 maj 2000 som annars hade varit avtalslöst. Alla bonusprogram hade ju löpt ut och nått taket. Av dom nya 300 miljonerna betalades det ut 175 miljoner.

Åklagaren riktade idag in sig även på åtalspunkten två mot Lars-Eric Petersson, nämligen att han fått ut 37 miljoner kronor för mycket i ett pensionsavtal, som hade tillkommit för att omvandla dom stora bonusutbetalningarna till pension.

Försvaret var hade få frågor till Bengt Braun.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se