EU-länder vill kunna dra in bistånd

En majoritet av EU:s länder vill kunna hota med att dra in bistånd till länder utanför unionen om de inte samarbetar om att stoppa det som kallas för illegala invandrare till unionen men Sverige kämpar emot.
– Jag tycker att det är viktigt med ett seriöst samarbete med länder varifrån flyktingströmmarna kommer och att man hjälper dem att komma tillrätta med problemen och det tror inte jag man gör genom att hota med att dra in bistånd, säger Anna Lindh, den svenska utrikesministern. De stora framgångarna för högerpopulistiska partier inom unionen har skrämt många regeringschefer. Det är bakgrunden till att bland andra premiärminister Tony Blair i Storbritannien inför toppmötet i spanska Sevilla i midsommarhelgen lanserat förslaget att hota med indraget bistånd till länder som inte anses göra tillräckligt för att stoppa det som kallas olaglig invandring. Det är få länder som håller emot, förutom Sverige är det bland annat Frankrike. Men på det hela taget är trycket hårt, medger Anna Lindh. – Det har varit ett starkt tryck på en betydligt hårdare politik, ja. Men det är också viktigt att komma ihåg att det vi varit överens om är en generös flyktingpolitik och att bekämpa den olagliga invandringen är bara en liten del, säger Anna Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista