Svenskarna föga oroliga för kärnkraft

Svenskarna är mindre oroade för kärnkraftsavfall än vad man är i något annat land inom EU. Det visar forskning som presenterades vid Göteborgs Universitet på måndagen.
EU genomförde nyligen undersökningen "Europeer och radioaktivt avfall" som nu bearbetats av forskare vid Göteborgs Universitet. En förklaring till att svenskarna är minst oroliga för avfallet kan vara att Sverige under många år arbetat med metoder att hantera kärnavfallet. Men även om Sverige är det land i Europa där oron för hantering av radioaktivt avfall är lägst så finns det fortfarande oro. En annan undersökning som också presenterades idag vid Göteborgs Universitet ger kärnkraften i Sverige stöd. På frågan om kärnkraften ska användas eller avvecklas på lång sikt vill hela 38 procent ha kärnkraft medan 42 procent är emot och så jämt har det inte varit sedan 1986 när mätningarna började vilket också var samma år som olyckan i Tjernobyl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".