Ingen kompromiss om Irans kärnenergi

Det blir av allt att döma ingen kompromiss på det möte om Irans kärnenergiprogram som Internationella atomenergiorganet, IAEA, avslutade i Wien på onsdagen. Därmed kommer frågan sannolikt att behandlas i FN:s säkerhetsråd, kanske redan i nästa vecka.

Det är en skymf för ett land att bli draget inför säkerhetsrådet. Därför försökte IAEA:s chef Mohamed ElBaradei in i det längsta hålla dörren öppen för en kompromiss som skulle rädda ansiktet på Iran.

Men till slut tröt även hans tålamod, och den rapport som Nobelpristagaren ElBaradei nu skickar till FN-skrapan i New York säger att Iran har ökat takten i sitt anrikande av kärnbränsle och inte svarat på IAEA:s frågor om landets kärnforskningsprogram.

Misstankar om kärnvapen
Iran hävdar att anrikningen av uran bara syftar till att ge landet kärnkraft. Men stora delar av omvärlden med USA och EU i spetsen misstänker att Irans regim är ute efter att skaffa sig kärnvapen.

För tre år sedan upptäckte IAEA att Iran hade gömt ett anrikningsprogram i hela arton år. Därefter har stora ansträngningar gjorts för att lirka med Iran och få landet att överge sitt kärnenergiprogram. 

Upptrappat ordkrig
Den senaste krisen utlöstes när Iran i början av året började anrika uran igen efter ett längre uppehåll . Regimen i Teheran har det iranska folkets flertal med sig när den hävdar att landet har rätt att framställa kärnbränsle. Sanktioner mot landet skulle bara stärka den nya hårdföra ledningen.

Men eventuella sanktioner ligger långt fram i tiden och nu förestår många turer i säkerhetsrådet ackompanjerade av ett upptrappat ordkrig mellan Teheran och Washington.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se