EU uppmanas bygga lager av naturgas

Europa måste spara energi och bygga upp gemensamma nödlager av gas. Det är några av kraven i den grönbok om en gemensam europeisk energipolitik som EU-kommissionen presenterade i Bryssel på onsdagen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso manade EU-länderna att ställa sig bakom hans förslag.

– Europa har inte längre råd med 25 energimarknader, lika många som EU-länderna och med lika många okoordinerade energiprogram, sa Barroso.

EU-kommissionen kräver nu att EU samordnar sin energipolitik. Kommissionens ordförande Barroso sa på onsdagen att Europa måste ha beredskap för fler akuta energikriser.

Nu måste EU-länderna spara energi och bygga upp nödlager av naturgas. I krissituationer förväntas de ställa upp solidariskt för drabbade medlemsländer.

Gaskrisen i vintras visar att EU behöver fler energileverantörer och EU-kommissionen upprepar sitt gamla krav på ökad konkurrens mellan energiföretagen.

Stora monopolföretag dominerar fortfarande den europeiska energimarknaden och José Manuel Barroso verkar tvivla på medlemsländernas politiska vilja.

EU-kommissionens ordförande tänker ställa EU:s regeringar mot väggen när han träffar dem nästa gång vid toppmötet den 23 mars. Då ska de avkrävas svar på frågan om det är redo för en gemensam europeisk energipolitik.

Flera EU-länder, bland annat Frankrike kritiseras för ökande nationalism på energiområdet. Det finns också farhågor om att hoten om nya energikriser får EU-länderna att hellre vilja värna om sina nationella intressen.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se