Flest flyktingmotståndare bland moderaterna

Det är moderaterna som avgör om högerpopulism och främlingsfientlighet ska nå framgångar i Sverige. Det säger statsvetaren Sören Holmberg. Moderata samlingspartiet är det parti som har flest väljare som vill minska invandringen, visar ny studie.
– Moderaterna har precis som på 30-talet en nyckelroll att hålla rent åt höger mot den här typen av strömningar, säger Sören Holmberg professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet. Bland de etablerade riksdagspartierna är moderaterna det parti med högst andel sympatisörer som vill minska flyktinginvandringen. Det visar ny forskning från Göteborgs Universitet. Medan bara 26 procent av sympatisörerna från Folkpartiet och Miljöpartiet på ena kanten ville minska flyktinginvandringen så svarade 57 procent av de intervjuade moderaterna ja på frågan om man ska ta emot färre flyktingar. Sören Holmberg tycker att jämförelsen med gamla högerpartiet, dåtidens moderater är relevant. – På 30-talet gällde att hålla rent mot nazisterna, säger han. Hur sköter de det? – Uppenbarligen väldigt bra, tycker jag eftersom vi inte har något stort främlingsfientligt parti som i många andra länder i Europa, säger Sören Holmberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".