Ingen fart på Feministas debattsida

På den internationella kvinnodagen för ett år sedan bildade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog det feministiska nätverket Feministas. Föreningen skulle bli ett forum för feministisk diskussion. Men när Ekot tittade in på Feministas hemsida så var Ekots reporter den enda inloggade.

Nätverket Feministas har inte någon nämnvärd administration, inget huvudkontor eller liknande. Det är ett nätverk som ska samla till feministisk debatt utifrån arbetarrörelsens värderingar, som det heter.

Men på själva kvinnodagen är Ekots reporter den enda inloggade på Feministas debattforum på internet.

Debattsida i skymundan
Intensiteten i debatten är och har hela tiden varit, försvinnande låg. Det senaste inlägget är från den 6 februari och handlar om vådan att ta med föräldraledighet i sitt cv när man söker jobb.

I debatten om våld mot kvinnor är det senaste inlägget från den åttonde december. Totalt har fem personer yttrat sig i ämnet, fyra är svar på det första inlägget.

Debatten om kvinnors löner har hittills två inlägg och nio svar, det senaste från den 10 januari.

”Det går upp och ner”
Men Marita Ulvskog håller inte med om att det betyder att det saknas debatt.

– Det har funnits perioder då det har varit ett väldigt tryck på vårt debattforum. Sedan har vi tvingats göra om det för att klara det tekniskt, och då har det inte blivit fullt lika lättillgängligt. Men det går upp och ner, kan man säga, säger hon.

Enligt Marita Ulvskog kretsar Feministas aktivitet kring ett möte i månaden som hålls i Stockholm. Ytterligare aktiviteter är det dåligt med. Utöver kvinnodagen finns inga andra aktiviteter planerade framöver, enligt hemsidans kalendarium.

”Vi behöver inte konkurrera”
Men den som tror att Feministas inte var mer än en socialdemokratisk reaktion för att knipa utrymme i debatten från Gudrun Schymans Feministiska initiativ, den tror fel, säger Marita Ulvskog.

– Det ligger ingenting i det. Jag tycker att det är bra om fler kvinnor organiserar sig på olika sätt. Det är för få kvinnor som är organiserade. Vi behöver inte konkurrera med andra om detta. För mig och för oss har utgångspunkten varit den att vi sedan 2001 års partikongress är ett feministiskt parti, enligt vårt partiprogram. Då kan vi inte luta oss mot en sidoorganisation som till exempel s-kvinnor och säga att de får göra jobbet, säger Marita Ulvskog.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se