Reportrar påstods stödja maktskifte

Många personer som beställt information från den borgerliga alliansens hemsida på internet har samtidigt registrerats som sympatisörer på sidan. Reportrarnas namn visades under rubriken ”Vi har skrivit på för ett maktskifte” på sidan.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson beklagar det som skett.

– Det är ett allvarligt fel. Så fort vi fick höra om det så stängde vi sidan och undersökte vad det berodde på. Det var ett tekniskt fel hos webbyrån som driver sidan sedan två veckor. De håller på att rätta till felet och sidan är stängd sp länge det pågår, säger Johan Jakobsson.

För att gjuta mod i borgerliga väljare kan den som så önskar skriva på ett upprop om maktskifte på den borgerliga alliansens hemsida. Idag är siffran är uppe i knappt 12 000 namn.

Beställt nyhetsbrev
Många som framstår som borgerliga sympatisörer på hemsidan har inte alls skrivit på för något maktskifte. De har stället beställt ett nyhetsbrev.

Lena Mellin, politisk journalist på Aftonbladet, är en av dem.

– Jag tycker det är oerhört allvarligt. Det är väldigt viktigt för reportrar som skriver om politik att man inte förknippas med någon av de rörelser eller partier som vi bevakar. Jag röstar inte ens för att det inte ska finnas tillstymmelse till misstanke om att jag gynnar den ena eller andra sidan, säger Lena Mellin.

Lena Mellin är inte ensam bland landets politiska journalister om att ha figurerat på den borgerliga hemsidan.

Även reportrar på Ekot och nyhetsbyrån TT har funnits med.

Hemsidan stängdes
När saken uppmärksammandes, vid lunchtid på onsdagen, stängdes listan. Hur många personer det är som felaktigt funnits på listan är ännu oklart.

– Under de två veckor som namnen stått där har det varit en olägenhet för dem. Det ber jag om ursäkt för. Det tekniska misstaget som webbyrån gjorde ska rättas till och sidan är stängd, säger Johan Jakobsson, partisekreterare i folkpartiet.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se