Rasistisk lärobok anmäld

En sex år gammal lärobok i etik för mellanstadieelever har anmälts till ombudsmannen för etnisk diskriminering. Boken återger olika fördomar i text och bild för att barnen ska få tillfälle att diskutera moral och etik. Folke Dubell i Svedala anmälde boken som hans son född i Afrika fick i hemläxa.
– Läraren läste ju upp texten i skolan, och redan då blev han mycket ledsen. Han tyckte inte om orden och vad han hörde. Kamraterna satt och pekade finger åt honom och menade på att den här texten handlar om honom, säger Folke Dubell. Texten ingår i boken ”Från främmande land” som ska vara underlag för diskussioner i moraliska frågor som mobbning och främlingsfientlighet och som har funnits i skolan i sex år. Folke Dubell anmälde boken till diskrimineringsombudsmannen. –Det här bekräftar mina farhågor att också inom skolväsendet är okunnigheten väldigt utbredd när det gäller frågor om etnisk diskriminering och hur man ska förebygga sådant. Att använda ordet neger ska över huvudtaget inte förekomma säger Margareta Wadstein, ombudsman mot etnisk diskriminering. Det är skolorna själva som bestämmer vilken litteratur man använder sig av i undervisningen. Marbäcksskolans rektor Tommy Persson säger att han är villiga att ta bort boken ur undervisningen men att frågan hitills aldrig har kommit upp. – Det här är en fingerad situation med ganska frän text som måste bearbetas, vilket har skett tillsammans med både föräldrar och elever och mellan klassläraren och eleverna.
Daniel Värjö, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".